Wanneer is de prijs van mais hoog genoeg om kostendekkend te zijn (video)

Van Halsteren naar Mbozi Maize Farm in Tanzania (aflevering nr. 18)

“Van Erf en Akker.. https://youtu.be/CnApMLTLsN8

PDF: http://freepdfhosting.com/fae546c5bf.pdf

Mbozi Maize Farm doet het goed maar zoals iedere boer waar ook ter wereld weet dat bij commerciële landbouw alles draait om de kostprijs en de opbrengst en de prijs van het geoogste product.

Mbozi Maize Farm was een staatsbedrijf onder de paraplu van NAFCO (nationaal agricultural food cooperation). Daar wordt minder streng de hand gehouden aan een financiële uitkomst dan bij een particuliere ondernemer.

Maar het mocht ook niet uit de hand lopen. Enige tolerantie was overigens wel aan de orde. Er werd niet altijd gekeken of iets wel voldoende opbracht als het maar veel mensen blij had gemaakt. Een basisprincipe van een socialistische maatschappij zoals Tanzania lange tijd was.

Een voordeel van belangrijk bezoek was ook dat we alles netjes oppoetsten om ook op dat gebied een goede indruk achter te kunnen laten. De bermen werden gemaaid. De wegen werden bijgeschaafd om de oneffenheden er uit te halen.

Ons bedrijf verdiende veel buitenlandse valuta voor het land want de mais die wij op de markt brachten moest niet het buitenland tegen harde valuta worden gekocht.

De Tanzaniaanse shilling was in onze tijd in het buitenland weinig of niks waard. Wanneer we onderdelen voor onze machines in de USA moesten bestellen wilde men die wel betaald hebben in dollars.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s